Pék

4 0721 05 11

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszönhetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben.

A pék kis-, közép- és nagyüzemekben többek között kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb – tojással, margarinnal dúsított – termékeket készít. Ehhez a szakmához nem elég szeretni a meleg kenyér illatát. De aki igazán elszánt és kreatív egyéniség, valamint elhivatott a szakma iránt, annak minden – sütödében eltöltött- perc öröm. Az alapanyagokat az elkészítésre váró pékáruk alapján rendeli meg, előkészíti és elvégzi kenyérgyártás technológiai folyamatsorait, miközben állandóan felügyeli és szabályozza azt a minőségi előírásoknak megfelelően.

Nagyüzemekben futószalag mellett egész nap állva dolgozni unalmas és egyoldalú munka lehet. Kispékségekben kevesebb személy, baráti légkör és változatosabb a munka. A pék munka középnehéz munkának minősül. A fizikailag megterhelő munkafolyamatokban gépek segítik a munkát, de azért még mindig sokat kell cipelni, hajolni, jönni-menni a pékműhelyben. Jellemző a korai kelés, hogy a fogyasztók már korán reggel friss pékáruhoz juthassanak.

A korszerű üzemekben, az előhűtött vagy fagyasztott félkész termékek terjedésével a munkaidő rugalmasabban alakítható a piaci keresletnek megfelelően.

Ma kezd újra teret hódítani a helyi kis pékség, a személyes kapcsolaton alapuló igényes termékekre való igény.

Széchenyi IKK Agrárminisztérium